Izberite jezik

Hotel Nera - Hotel za male živaliCAVALIER KING - CHARLES SPANIELBEAUCERONO pasmi

 Beauceron, Berger de Beauce in Bas Rouge so imena, ki vse predstavljajo isto pasmo.


Beauceron je atletski pes, ki daje vtis moči. Je zelo vsestranska pasma z močno muskulaturo toda z lahkotnim gibanjem in živahnostjo brez okornosti. Z njihovimi psihičnimi sposobnostimi, kakor tudi delavnimi so sposobni za opravljanje mnogih nalog. Uspešno se uporabljajo v iskalnih in reševalnih akcijah, kakor tudi v iskanju drog, kot psi pomočniki in terapevtski psi pa so za marsikoga preprosto nepogrešljivi. Uspešni so tudi v sledenju, športni kinologiji, poslušnosti in tudi agilityu. Kot uspešni so se pokazali tudi v skijorgingu in flyballu, kljub temu, da je bila njihova prvotna funkcija varovanje čred ovac in goveda.


Beauceroni so znani po njihovi ekstremni inteligenci in so brez dvoma ena izmed najbolj inteligentnih pasem. Imajo odličen spomin, njihove osnovne vrline so poslušnost, mirnost, pogum, potrpežljivost, odpornost, budnost. Beauceron kaže ekstremen čut za zvestobo in ugajanje svojemu gospodarju. So senzibilni psi in kažejo veliko sposobnost prepoznavati razpoloženje in voljo svojega gospodarja.

Edinstvena karakteristika te pasme so sledniki na zadnjih nogah. Velikokrat me ljudje sprašujejo zakaj imajo beauceroni slednike. Nekako je to francoska tradicija, da imajo njihovi ovčarji slednike. Nekateri pravijo, da seže to že v same začetke vzreje te pasme. Najboljši ovčarski psi naj bi imeli slednike, skozi vzrejo naj bi se ohranili le tisti psi z dvojnimi sledniki. Danes je to značilnost pravega beaucerona.

Beaucerona najdemo v dveh različnih barvah. Najbolj pogosta je črna z veveričje rdečimi ožigi ( rdeča nogavica ), to je tudi barva, ki jo lahko srečamo pri dobermanih in rottweilerjih. Druga barva je siva z črnimi lisami in rdečkastimi ožigi, bolj znana kot harlekin barva.


Dobro vzgojen odrasel beauceron ni pretirano hiperaktiven kljub temu pa so do svojega drugega ali tretjega leta starosta lahko zelo aktivni in potrebujejo veliko rekreacije. Beauceron se sicer zaradi velike sposobnosti prilagajanja prilagodi tudi stanovanju, vendar se svobodno počuti le zunaj.  Potrebuje odločnega in predvsem doslednega gospodarja.

NEGA BEAUCERONA

Beauceron lahko živi na prostem, zaradi svoje prilagodljivosti in vdanosti gospodarju pa se navadi tudi stanovanja. Če ne opravlja nalog pastirskega psa, ga moramo vključiti v družino in z njim ravnati kot z družinskim članom.

Sama nega dlake ni zahtevna. Pes nima posebnega vonja. Dlaka je svetleča in niti ni potrebe po kopanju in šamponiranju. Zadostuje, da ga operemo samo z vodo.

041 724 881      hotel.nera@gmail.com
Designed by B&V design 2011 - B&V design