Izberite jezik

Hotel Nera - Hotel za male živaliCAVALIER KING - CHARLES SPANIELBEAUCERONVzgoja - O pasmi

Veliko vprašanj se vrti okrog značaja mladička; res je, da obstajajo številna besedila o tem, kako prepoznati, ali ima mladiček težnjo reagirati na nekatere stvari bolj kot na druge, vendar noben test ali metoda ne zagotavlja popolnega psa. Če bi bilo tako, bi bile vse pasme psov učinkovite. Torej, od kod izvirajo napake? Iz testiranja, razlage slednjega ali slabe vzgoje? …

Bodimo razumni. Pozabimo znane preizkuse/teste, ki jih mora mladiček opraviti, ko šele začenja odkrivati človeka. Če ste res tako velik občudovalec testov, potem raje preizkusite/testirajte svojega vzreditelja. V čem je smisel streljati, udarjati po ograji, ploskati in mladička na silo obračati v želji, da bi reagiral? Postavimo se na mladičkovo mesto, ki večkrat prestane ''nerodne napade'' turistov ali potencialnih kupcev, vse to za nič. Treba je priznati, da ni nezmotljivih testov pri mlajših psih, in zato je bolj pomembna pravilna vzgoja.

beauceron training

Foto: Blaž Košak

Da bi lahko pravilno vzgajali, je tukaj razloženih nekaj faz življenja mladega psa, ki se jih ne sme spregledati.

Priporočamo vam nakup mladička v času vašega življenja, ko ste mu lahko na voljo. Še posebej vam odsvetujemo nakup mladička, če se selite v nov dom, pa čeprav je to hiša z vrtom in mislite da je to boljše zanj. To je napačno mišljenje, saj nam selitev vzame veliko preveč časa, da bi se lahko posvetili ''novincu''. Samo prisotnost vrta ne bo dovolj za pravilno vzgojo. Mladiček, ki ga prve mesece vzgajamo v stanovanju, bo imel boljši stik z vami, saj ga boste večkrat na dan odpeljati ven, na prosto, kar mogoče pri selitvi v hiši z velikim vrtom ne bo storili. Nepomembno je torej, ali mladiček živi z vami v stanovanju ali pa v hiši z velikim vrtom, dokler mu namenite dovolj časa za vzgojo, sprehod itd.

Vaše delo se začne pri starosti dveh mesecev. Mladička moramo peljati ven vsak dan (tudi in še posebej, če ste lastnik hiše z vrtom), tako da ga nesemo v naročju ali ga peljemo na povodcu. Sprva ga učite tudi, da vam sledi brez vrvice, v/na dovolj velikih prostorih brez prometa; to so prvi dnevi ločitve od njegove matere, njegovih bratov in sester, ko ima kuža samo vas kot merilo in v tem času moramo vplivati nanj. Od tistega trenutka naprej, ko mladička dobite, izkoristite travnik ali gozd za tekanje, pokličite ga po imenu in nagradite njegovo vrnitev z božanjem ali priboljški za večji interes: ima samo vas na svetu. Poznati mora vse in to zelo hitro. Ne čakajte, da je mladiček opravil vsa cepljenja, preden ga peljete ven, saj bo takrat že prepozno!

V hrupu in množici (tržnicah, trgovskih centrih…) ga vzemite v naročje in pustite da ga drugi ljudje pobožajo, vsakič ko se pojavi priložnost, pa čeprav vam to ne ugaja najbolj. Ne skrbite, zaradi tega ne bo slabši čuvaj; razvija se ena stvar naenkrat. Da se lahko odrasel pes sreča z neznancem, varuje vaše bližnje ali premoženje, se kot mladiček ne sme bati ljudi. Ko govorimo o sprehodu, ta vključuje tudi poznavanje avtomobilov. Na dolgi ali kratki poti, naj mladiček prve vožnje prestane v stiku z vami, na vaših kolenih ali v naročju. Naslednje dni, ko ne boste več opazili nelagodja, mu dodelite dokončno mesto v avtomobilu. V nasprotnem primeru (mladički, ki se veliko slinijo…) dajte mladičku vsak dan obrok, ko avto stoji, tako bo ustvaril ''veselo'' asociacijo (avtomobil=obrok) ter tako pozabil vse strahove.

beauceron puppy

Foto: Blaž Košak

Čistoča

Prednost je, če je kuža že pri vzreditelju preživel del svojega življenja zunaj. Mladič, ki je vajen potrebo opraviti na ploščicah ali v zaprtem prostoru, lahko postane težaven za vzgajanje. Če se strinjamo, da je za vas lažje, če očistite vhod, kuhinjo ali kopalnico, je pomembno, da mladič ne verjame/misli, da je to mesto rezervirano za ta namen. Mladička peljite ven zelo pogosto, vendar ne nujno za dolgo časa. Kaznovati ga ne smemo kadarkoli. Če mladiča pustite zaprtega medtem ko vas ni, bo krivda le vaša, če bo opravil potrebo. Brez sporov, tepeža s krpo ali zavitim časopisom… Posežite vmes z glasom. Če mladič naredi nekaj, kar ne bi smel pred vami: uporabite ključno besedo za vse prepovedi. To je lahko beseda ''NE'' z močno intonacijo. To popolnoma zadostuje, peljite ga ven in ga nato pohvalite, ko uboga.

Vsaka neumnost, pri kateri žival ni bila ujeta (oziroma nismo videli, da jo je naredila), ne sme biti kaznovana, saj žival ne bi razumela zakaj. Seveda sami pri sebi mislite, da ''Saj ve, da je storil narobe…'' Vendar ne, mladič opazi le vašo intonacijo in tako misli, da ste spet slabe volje. Naredite preizkus. Okregajte ga z mehkim, medenim glasom (ga nagovarjamo), vendar uporabite težke besede neodobravanja, pes bo mahal z repom. Torej – intonacija je bolj pomembna od vsebine vašega govora.

Ne kričite sistematično, saj se bo mladič tega navadil in bo vedel, kje so vaše meje.

Pri mizi ne pozabite lepih manir; okusne priboljške delimo kot nagrado za dobro izvedeno vajo in ne kar tako, za karkoli. Priporočljivo je, da mladiča ni zraven pri vašem obroku, saj se tako izognemo, da prosi, se slini ali celo ukrade hrano. Nasprotno pa morate spoštovati vašega psa medtem ko je. Biti mora v mirni sobi ali prostoru, stran od ljudi, ki hodijo mimo, saj lahko v nasprotnem primeru razvije preveč zaščitniški odnos do svoje posode. Ne smete mu pustiti priložnosti, da vam pokaže, da ne želi, da ga motite, kot tudi vi radi pojeste svoj obrok v miru.

Ni priporočljivo, da daste psu kost v gobec in mu jo nato vzamete. S tem povečate čut varovanja tistega, kar je zanj v njegovi lasti. Dejansko nekateri mladički (pasme) pripisujejo več pomena hrani kot drugi. Če mladiča navajate na vašo prisotnost medtem ko je, potem mu hrano, ki mu jo vzamete takoj vrnite nazaj in ga izdatno pohvalite. Nikar si ne privoščite psu vzeti hrano in mu jo ne vrniti nazaj.

Ob mladičkovem prihodu v dom, mu ponudite igrače (žogice, stare natikače, bikovke ipd.). Bolje je usmeriti njegovo pozornost na predmete, ki smo jih izbrali zanj in mu s tem preprečiti manj smiselno izbiro (nima občutka za vrednost). Mladički radi uporabljajo svoje čeljusti, še posebej v obdobju rasti zob. Nikoli ne pustite, da se igrajo s kamni in jim prepovejte pletene košare ali peno: ti predstavljajo nevarnost perforacije ali zadušitve.

In zdaj omenimo še odtise tac na vaših oblačilih, po možnosti na dan, ko so vaša oblačila še posebej lepa –saj ste mu vendar vi dovolili to slabo navado skakanja, s tem ko ste bili veseli, da je vaš psiček s skakanjem pokazal svoje veselje, ko vas je zagledal. Seveda je škoda, ko je pes še mladiček, zanemarljiva, v najslabšem primeru umaže le čevlje. V šestem mesecu pa uporabi enako gibanje, ampak zdaj njegove tace dosežejo srajco. Da se izognemo tem neprijetnostim in nepotrebnim sporom, ga že od prvih mesecev starosti navajamo, da prosi, da ga pobožamo, ko uboga na ukaz ''sedi'' in nam s tem pokaže naklonjenost.

To bo storil spontano, zavedajoč se, da nas bo s tem razveselil. V tem smislu, se lahko začne poslušnost, ki ji pravimo ''psevdo poglobljeno izobraževanje''

Pri odpoklicu, ko je pes spuščen, k imenu dodajte besedo ''sedi'':  roko nalahno položimo na zadnji del hrbta in s tem pomagamo telesu proti tlom, drugo roko položimo pod glavo. Vi ste tisti, ki sinhronizirate besede in gibanje ter nato psa nagradite. Ta sistem uporabite tudi za druge vaje. Pozor, takšno ''izobraževanje'' se lahko izvaja samo za kratek čas in večkrat. Pod nobenim pogojem ne sme postati tlaka za mladička, ampak možnost, da vas bolje spozna, za boljšo medsebojno naklonjenost ter za spremembo vsega v igro. Rezultat je odvisen od namenjenega časa in spretnosti. Potrebna je potrpežljivost in predvsem psihologija vodnika. Ne pustite, da bi različni nasveti ali knjige vplivali na vas. Ne preskakujte korakov vzgoje. Preveč ''izobraževanja'' uporabljenega na premladi živali lahko vodi do nasičenosti in brezbrižnosti do vodnika ali bega.

Svet na vrvici…Da sprehod ostane prijeten: potem ko se pes navadi na njegovo ovratnico in povodec, mora vedeti, kako hoditi brez vlečenja. Nadenite mu usnjeno ali kovinsko ovratnico na zateg. Pojdite na prostor, ki vam bo omogočil, da ga spustite po vadbi, da se lahko sprosti in da ga nagradite. Pes, ki hodi na vaši levi ali desni, ne sme hoditi bolj naprej kot z ramo ob vaši nogi in ne sme vleči. Zlato pravilo je, da bo imel prav tisti, ki bo prvi potegnil povodec. Mehek, sproščen povodec vam bo omogočil kratek poteg preden pes potegne za povodec v želji, da bi se oddaljil od vas. Poteg ponavljajte tolikokrat, kot je potrebno. Božanje naj bo prisotno kot nagrada, ko je pes na svojem mestu ne da bi vlekel.

beauceron Faron

Foto: Blaž Košak

Od šestega do devetega meseca

Ko pes že zna hoditi s povodcem, ga spoznajte z nagobčnikom, pripomočkom, ki se ga uporablja tudi če pes ne kaže znakov agresivnosti. Nošenje nagobčnika se lahko izkaže za uporabno pri uporabi javnih prevozov ali pri veterinarju. Pes naj sedi ob vas – čim globlje v nagobčnik položite priboljšek, namestite nagobčnik na gobec ter nadaljujte za ušesi in ko je nagobčnik nameščen, pobožajte psa za nagrado. Scenarij ponavljajte večkrat za nekaj dni in nagobčnik bo za psa postal avtomat za priboljške. Nagobčnik prilagodite psu, tako da ga dovolj zategnete, da ga pes ne more odstraniti. Na sprehod pojdite z nameščenim nagobčnikom in povodcem!

Njegov značaj se začenja zares oblikovati. Če ste ga do sedaj pustili, da se je igral z drugimi psi, bodite zdaj previdni (ne zaskrbljeni) pri srečevanju drugih psov istega spola, saj želja po igri zbledi, bolj pomembno postane rivalstvo.

Imate najboljšega od vseh sopotnikov.

Z dobro vzgojenim ljubljenčkom se lahko navdušite nad pasjimi dogodki (razstave). Nič ni tako zelo zapletenega pri pripravi na tak dogodek. Ob vaši prisotnosti bo zunanji (neznan) človek pogledal zobe vašega psa in tetovirano številko. Pri tem spet uporabite nagrado ali priboljšek. Vedite, da se bo moral vaš pes pokazati v najboljši luči na dan, ko ga bo sodnik pregledal, da bo lahko dobil potrditev. Osebe, ki sodijo, ne smejo v nobenem primeru biti za psa igrača in ne smejo biti izpostavljeni negativnim reakcijam. Dobro uravnoteženega psa sodnik ne bo motil in bo tako veliko bolj pridobil na vrednosti. Nujno je, da veste, kako dobro predstaviti svojega psa za razstave.

Potem, če vam bo ta kontekst všeč, boste lahko redno sodelovali na razstavah. Pri zelo pomembnih dogodkih so določeni tudi testi značaja.

Na koncu ne smemo pozabiti na izvor našega Beaucerona, odličnega ovčarskega psa, zelo blizu družini, ki ima smisel za varovanje in odgovornost;  soodnos, ki ga vzpostavite z njim, je edinstven pri tej pasmi in njegov nagon ovčarskega psa se nanaša na ljudi okoli njega ter pokaže njegove kvalitete, te pa mu morate pustiti razvijati in izražati.

Prirejeno in povzeto po Amis du beauceron. 

041 724 881      hotel.nera@gmail.com
Designed by B&V design 2011 - B&V design