Izberite jezik

Hotel Nera - Hotel za male živaliCAVALIER KING - CHARLES SPANIELBEAUCERONZgodovina - O pasmi

Beauceron je največji izmed francoskih ovčarskih psov. Kljub temu, da je zunaj Francije skoraj nepoznan ima beauceron dolgo zgodovino. Je zelo stara pasma, ki se je razvijala samo v Franciji brez kakršnihkoli tujih križanj. Meni se, da je odlomek rokopisa iz leta 1578 prvi specifični opis psa z opisom beaucerona.

Beauceron je bil splošno - delaven pes. Delaven in skrbno izbran je bil kot zaščitnik in zganjalec črede ovac in goveda, paznik domačega dvorišča in nepodkupljiv zaščitnik družine. Beauceron je ravno tako znan kot Berger de Beauce ( ovčar iz pokrajine Beauce) ali Bas rouge ( rdeča nogavica) kot mu radi pravijo Francozi. Beauceron je v tesnem sorodstvu s svojim dolgodlakim bratrancem Briardom ali Berger de Brie.

beauceron briard history

Na pasji razstavi leta 1863 v Parizu je bilo razstavljenih več kot tisoč psov, med njimi tudi 13 ovčarjev lupoidnega tipa s pokončnimi uhlji ter črno in rumenkasto rdečo dlako: to so bili beauceronovi predniki. Nekaj desetletij pozneje, leta 1897, je pasma po zaslugi kinologa Emmanuella Balleta, ustanovitelja francoskega kluba ovčarskih psov, že imela današnji videz.

Beaucerona je ravno tako uporabljala francoska vojska. Sposobnost izvrševanja ukazov brez obotavljanja jim je dobro služila med obema vojnama v Evropi, kjer jih je vojska uporabljala v prvih vrstah za prenašanje sporočil. Uporabljali so jih tudi pri odkrivanju min in drugih dejavnostih. Tudi danes se beauceroni uporabljajo v vojski in policiji.

beauceron history 2

Standard pasme se je zelo malo spreminjal skozi leta. Pasma je stara že dobrih sto let, zato so tudi francoski kinologi trdili, da je beauceron oče dobermanov.

Kakorkoli že, beauceron je skozi zgodovino ohranil svoje kvalitete, kljub temu, pa se je uspel uspešno prilagoditi drugačnemu načinu življenja brez čred ovac. Dandanes je beauceron predvsem delaven pes, ki se ga s pridom uporablja kot pastirskega psa, vodnika za slepe in reševalnega psa, predvsem pa psa čuvaja.

beauceron history

041 724 881      hotel.nera@gmail.com
Designed by B&V design 2011 - B&V design